La fabricarea butoaielor se folosesc atat procedee manuale și mecanice.
Fabricarea butoiului incepe cu selectia celor mai frumosi busteni, pentru obtinerea doagelor de calitate. Urmeaza debitarea acestora si transformarea in doage care sunt triate, asezate in stifa si lasate la uscare naturala pentru o perioada de minim 3 ani.
Urmeaza formarea butoiului prin realizrea unghiului de imbinare al doagelor si asezarea lor in jurul unui cerc pentru a fi “focarit” (asa cum spun dogari) acest procedeu se realizeaza prin incalzirea butoiului la jar si stropirea cu apa.
Odata butoiul “focarit”, se pun capacele butoiului acestea sunt prinse in cepi si, pentru o mai buna etanseitate se foloseste papura.
In final butoiul este finisat si este gata pentru vanzare.
Butoaie din stejar
Butoaiele de stejar sunt folosite in deosebi pentru depozitarea vinului dar sunt excelente si pentru invechirea tuicii, a coniacului sau a romului.
Butoaie din salcam
In ziua de astazi cele mai raspandite butoaie sunt cele de salcam, datorita rezistentei marite a acestuia in timp si a faptului ca pot fi folosite atat pentru invechirea tuicii cat si pentru depozitarea vinului (alb).
Butoaie din dud
Butoaiele din dud sunt foarte cautate pentru depozitarea si invechirea tuicii; dudul este insa un material mai rar intalnit si cu o fibra mai rara si trebuie atent selectat pentru a putea realiza un butoi de calitate din el.
Butoaie decorative si mobilier din butoaie
Butoaiele decorative sau mobilierul din butoaie sunt un trend relativ nou pe piata din Romania si in continua dezvoltare, fiind tot mai des intalnite pub-uri, terase sau restaurante cu mobilier din butoaie cu rol practic sau doar de decor .